G20 Chiefs kamp för en gemensam grund

Världens ledare vid G20-mötet i Seoul förväntas kämpa för att koka ihop språk som de alla kan enas om en slutlig kommuniké som få räknar med att lösa de centrala frågorna om växelkurser och handel.

Premiärminister David Cameron utfärdat en varning till karl ledare på torsdag kväll att inte upprepa misstagen från 1930-talet, då protektionistiska hinder restes för att försvara den inhemska ekonomin lett till en global depression.

Men det finns små tecken på ett slut på den “valuta krig” som har dominerat diskussionerna i Sydkoreas huvudstad.

Vid ett toppmöte som har utsatt gränserna för amerikanska myndigheten och klargjorde det politiska inflytande som Kina nu svingar genom sina ekonomiska muskler, motsatte Beijing påtryckningar från USA: s president Barack Obama för en snabbare appreciering av värdet på yuanen att underlätta handel obalanser.

Och herr Obama befann sig i okända position för att försvara USA: s politik från kritiker som Kina, Tyskland och Brasilien som anklagar USA för att söka export fördel med en $ 600.000.000.000 (375.000.000.000 £) kvantitativa lättnader som är ägnad att rubba värdet av global reservvaluta.

I ett spetsigt hänvisning till den amerikanska flytta, uppmanade Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso för internationellt samarbete, varning det är “särskilt viktigt att undvika negativa spridningseffekter från de beslut som fattats av ett land”.

Och även David Cameron verkade fråga Washingtons fortsatta beroende av stimulanspolitik av det slag som används för att efterfrågan på bränsle på höjden av krisen, med argumentet att det bidrag som hög-konsumerande länder i väst kan nu göra till global stabilitet är att hålla tillbaka sina underskott.

I en varning mot 1930-stil protektionism, sade Cameron att G20-ledarna hade ett ansvar att visa världen att “vi ska bekämpa handelshinder, vi kommer att kämpa tiggare-min-granne politik, vi kommer att kämpa valuta krig, vi kommer att kämpa konkurrensdevalveringar “.

Den kommuniké som utfärdades i slutet av toppmötet på fredag kommer utan tvekan att skyla över sprickorna mellan de stora ekonomiska makterna och levererar överenskommelse om frågor som finansiell reglering och reform av IMF.

Banker anses vara “too big to fail” sannolikt kommer att drabbas tuffa nya regler för att säkerställa de har tillräckligt med kapital för att vädret ekonomiska stormar, som G20 får en rapport från Mario Draghi, ordförande för Financial Stability Board.

Advertisements
This entry was posted in Swedish. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s