G-20 toppmötet i Seoul huvuden för ingående

Ledare av G-20 länder i Seoul, är Sydkorea på väg mot ingående av deras toppmöte. Sydkoreas president Lee Myung-bak talade om framsteg på fredagen men erbjöd inga detaljer inför en G-20 kommuniké utfärdas senare omfattar finans-och penningpolitiken och andra frågor.

President Lee uttalande om “stora framsteg” uppnås genom förhandlare företräder G-20 nationer som har arbetat under natten kom i början av en morgon plenum här i Seoul.

Att hänvisa till arbete “sherpas” – de personliga företrädare för stats som gör det mesta av det förberedande arbetet vid dessa toppmöten – han gav inga detaljer.

G-20 medlemmar har delats om obalansen i handeln och stora underskott i importerande länder såsom USA, samt överskott i exportländer som Kina och Tyskland.

Ett utkast till kommuniké i slutet av toppmötet förväntas allmänt papper över stora skillnader som lyftes fram under upptakten till denna G-20 toppmötet och kommer förmodligen inte slut spänningar mellan medlemmar över valuta-och handelspolitik.

Om växelkurser, är ett uttalande förväntas innehålla språk om behovet av att avstå från att devalvering eller undervärdering av valutor för att uppnå konkurrenskraftiga mål, en fråga som bekymrar president Obama om Kinas valuta politik.

Det skulle sannolikt kräva att fastställa riktlinjer för att mäta obalanser i den globala ekonomin, och stöder ett tillvägagångssätt avgöras på av G-20 finansministrar i oktober att ingå språk uppmanar övergripande rörelse i riktning mot mer marknadsbaserade bestäms växelkurser.

En slutlig avräkning skulle också sannolikt löfte ansträngningar för att överbrygga klyftan mellan G20-länder med stora handelsöverskott och de med stora underskott, men de skulle inte innefatta precisa mål som föreslagits av USA.

Den slutliga G-20 uttalande kommer inte heller kräver några specifika trycket på Kina att påskynda stiga i värde i yuan.

Kommunikén kommer också att ta ansträngningar för att slutföra Doha-rundan i handelsförhandlingarna. En kinesisk regeringens talesman sade tillväxtländer bör ha en starkare röst i internationella finansiella institutioner, och uppmanade till minskningar av utveckling obalanser.

På fredagens morgon mötet i G-20, trädde president Obama en konferenssal med Rysslands president Dmitrij Medvedev, och sågs tala med sin finansminister Timothy Geithner, och med Tyskland förbundskansler Angela Merkel, och med president Lula DaSilva i Brasilien.

Efter deras morgonmöte, G-20 ledarna att till en arbetslunch och sedan en eftermiddag plenum, innan du håller en presskonferens i slutet av toppmötet.

G20 väntas också godkänna ett nytt system enligt vilket Internationella valutafonden (IMF) skulle utveckla indikatorer för att identifiera när obalanser utgör ett hot mot global ekonomisk stabilitet.

På sätt och vis har detta varit en frustrerande G-20 för president Barack Obama, som misslyckades med att nå en slutlig överenskommelse med Sydkorea före toppmötet om ett frihandelsavtal ingicks under 2007 under hans föregångare George W. Bush.

Presidenten och finansminister Geithner har också fått utstå kritik över beslutet av den amerikanska Federal Reserve att pumpa $ 600.000.000.000 i den amerikanska ekonomin.

President Obama hade förutsett när han kom till Seoul en bred samstämmighet om inriktningen på G-20 nationer måste gå att undvika ytterligare en global finanskris, men han erkände skillnaderna mellan länderna om särskilda strategier.

Advertisements
This entry was posted in Swedish. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s