G20-toppmötet Seoul beräknas öka frihandeln

Den kommande G20-toppmötet i Seoul kan bli en avgörande vändpunkt i kämpar protektionism i både internationella handels-och valuta, samt lagt fart på stagnerade överenskommelse över den internationella handeln.

Frågor kring utbytet politik som har dominerat scenen under de senaste månaderna och de som ansvarar för frågor tycks ha nått en överenskommelse vid det senaste mötet i G20-ländernas finansministrar och central hövdingar bank i Gyeongju, North Gyeongsang provinsen.

Efter mötet ett uttalande säger att de kommer att “gå mot mer marknadsbaserade bestäms växelkurssystem som återspeglar underliggande ekonomiska fundamenta och att avstå från konkurrens devalvering av valutorna” släpptes. Dock verkar problemet ha en bit kvar med några av de berörda länderna att vidta ingripanden efter mötet.

Även utbyte politik har stått i centrum för uppmärksamheten, med ledarna för nationer som står för 85 procent av världens BNP och 90 procent av handeln ska gå, är det kommande toppmötet ett tillfälle att sätta igång sätt att lösa handelsfrågor.

Den potentiella effekten toppmötet skulle kunna få på den globala handeln frågor lyftes fram i förra veckan när Världshandelsorganisationen chefen Pascal Lamy sade att ledarna för G20-länderna bör sända “en tydlig politisk signal att de är redo att gå in i slutspelet i Doha-förhandlingarna . ”

Även om det funnits inslag av en positiv utveckling när det gäller frågan efter mötet mellan finansministrarna och central hövdingar bank, är mer sannolikt att behövas för att ge fart på Doha-agendan för utveckling, vid förhandlingarna om det som fortfarande är olösta efter nästan nio år.

Containerfartyg angöra Busan Port. (TT-Reuters-Yonhap News)

Efter mötet, G20 finansministrar och central hövdingar bank sagt att de kommer att “fortsätta att motstå alla former av protektionistiska åtgärder och sträva efter att göra betydande framsteg för att ytterligare minska handelshindren,” i ett gemensamt uttalande.

För sin del Korea, som uppnått ekonomisk utveckling genom exportinriktade tillväxtstrategier och är fortfarande starkt beroende av handel, har efterlyst internationellt stöd motstå protektionism. Med 82,2 procent av bruttonationalprodukten för det senaste året har kommit från handel, Korea den mest handelsberoende mellan G20 parter.

Sydkoreas stöd i kampen protektionism kom in i rampljuset vid G20-mötet 2008. Vid toppmötet president Lee Myung-bak som kallas för nationer att anta “stand-still deklaration” som uppmanar länderna att avstå från att genomföra ytterligare protektionistiska åtgärder.

Trots G20 nationers binda dig till en “självpåtagen stillestånd” på handeln begränsar åtgärder, protektionistiska åtgärder fortsätta att införas, som länder kämpar för att klara av långsam återhämtning.

Enligt en 2009 Världsbankens rapport som infördes 17 i G20 nationer som begränsar handeln åtgärder efter 2008 års toppmöte.

En nyare rapport från EU: s handelskommissionär Karel De Gucht visade att 66 handelsbegränsande åtgärder genomfördes genom 30 viktiga ekonomiska rivaler i EU mellan maj och oktober i år. Enligt rapporten totalt 330 sådana åtgärder har införts sedan början av den ekonomiska krisen, och bara 10 procent av dem har tagits bort.

Sydkorea har också varit relativt fri från protektionism under den senaste tidens globala finanskrisen.

Enligt Global Trade Alert, en oberoende leverantör av information om åtgärder som framkom under den ekonomiska krisen, Korea hade sex gula och fem röda åtgärder handeln.

Åtgärder som kan ha diskriminerande effekter på utländska intressen och de som är under övervägande, men kommer att ha diskriminerande effekter på sådana partier kategoriseras som bärnsten.

Åtgärder enligt den röda kategorin är de som redan har genomförts och anses vara “nästan säkert” att vara diskriminerande mot utländska kommersiella intressen.

I jämförelse hade 14 av G20-medlemmar mellan åtta och 54 åtgärder kategoriseras som bärnsten, med endast fem nationer Australien, Japan, Mexiko, Sydafrika och Saudiarabien har en färre eller lika många bärnsten åtgärder som Korea.

När det gäller röd åtgärder var Korea det avgjort minst protektionistiska medlem av G20. Enligt Global Trade Alerts hemsida, var så många som 166 åtgärder som anses vara diskriminerande mot utländska kommersiella intressen genomförs av vissa G20 medlemmar.

Medan Lee har uppmanat länder att motstå protektionistiska åtgärder, har Korea drivit att bilda frihandelsavtal med flera nationer under en tid.

Med multilaterala förhandlingarna har visat sig vara tidskrävande och svårt, frihandel pakter mellan två, eller ett relativt litet antal nationer har ökat som ett alternativt sätt att främja frihandel.

Dessutom handel pakter agera för att skydda ett land från de potentiella skadliga effekterna av utanförskap sådana avtal mellan andra nationer.

Börjar med handel pakt med Chile som trädde i kraft i april 2004, har Korea arbetat med flera sådana pakter samtidigt.

Genom 1 jan hade handelsavtal med fem nationer och regionala organ Chile, Singapore, European Free Trade Association, Association of Southeast Asian Nations och Indien genomförts.

Landet har även slutfört förhandlingar om handelsavtal med USA och Peru.

Pakten med Europeiska unionen undertecknades på oktober 6, och väntar nu på att ratificeras av båda sidor “enheter med preliminära genomförandet planerad till juli nästa år.

Dessutom är Sydkorea förhandlar sju andra frihandelsavtal med länder inklusive Kanada och Mexiko.

Åtta mer frihandelsavtal är för närvarande över inklusive med Japan, som har blockerats sedan 2004.

Advertisements
This entry was posted in Swedish. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s